Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

International Competition - Beijing 2022 Winter Olympics


Ice Rink Niesky

Umbau und Überdachung


SAP-Arena Munich / Ice rink for Red Bull Munich

Schulitz Architects was selected as one of eight international architectural offices in the design competition for the new SAP Arena in Munich’s Olympic Park.
Our design proposal strives for perfect functionality and exciting spatial experiences. The 11,500 spectator capacity arena with VIP-Areas and Skyboxes hovers over a series of three cascading ice rinks.

read more...
Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

Schulitz Architects was one of the three finalists in the international competition for the 2022 Winter Olympics ice skating complex in Beijing, China, which comprises a 400 m speed skating track and additional ice skating areas.

In the proposed design, the Olympic Park’s existing landscape of hills and winding paths is extended to situate the new sports facility. It is located on an elevated podium within this hilly park landscape clearly visible from the surrounding areas. The landscape’s generous gestures welcome and invite the visitors, and accompany them inside the arena. The building complex combined with the surrounding landscape evolve to a place of individual identity and offer great opportunities for everyone. The distinctive triangular form derives from the inner organization, resulting in an iconic building, a new heart for Beijing’s Olympic Park.

The 400 m ice oval with its 12,000 spectators as the main Olympic venue is augmented by an additional ice hockey field and the new main attraction after the Olympic Games: an elevated ice skating track. The new elevated ice rink gives the public the opportunity to experience ice skating on a new level, promoting China’s “300 Million People Playing Sports on Ice and Snow” program. The ice skating track offers fantastic views of the inside and of the surrounding landscapes and landmarks.

A restaurant area on the top level with views into the Olympic ice oval, ice hockey rink and the elevated ice skating track complements the experience.

The design of the roof and facade follows sustainable aspects according to LEED Gold certification standards: The external horizontal louvre system illuminates the interior without allowing direct sunlight to enter. At the same time, the visitors on the elevated ice skating track have the opportunity to experience the views of the outside landscape. The roof’s skylights are oriented to the north, illuminating the ice oval and auxiliary hall with indirect sunlight. Solar panels on the skylights provide electricity.

At night, the building is lit up with LED technology, allowing the building to glow in various colourful moods according to the current event.

The design’s optimized flexibility of use, the ondulating landscape design, the highly efficient building envelope and its implementation in the urban context resulted in a top prize in the international competition.

read more...
Ice Rink Niesky

The former roofless outdoor ice rink, which was part of an existing landscaped recreational swimming complex, needed to be replaced due to old technology and a chilling unit that did not comply to current regulations.
Due to a tight budget, the city of Niesky was interested in a new ice rink with a roof, but without a facade, leaving the ice-rink exposed to outdoor conditions (humidity, temperature, etc). This solution is low in investment and operational costs because the facility can operate without energy consuming air-conditioning technology.
However, the main issue of covered ice rinks without a facade is fog and condensation due to moist air entering the ice rink that condenses over the ice. The condensation issue mentioned above, the goal to minimize the use of material, as well as the wish for natural lighting led to our design proposal: an cathedral-like roof using arched beams with a maximum height of 15 m in the center and 6 m around the perimeter.
The dome geometry maximizes the volume of air in the arena, hence reducing condensation in the arena to a minimum. The approx. 3600 m² roof appears to be floating freely while spanning 41 m, covering the ice rink and the adjacent stands, and giving protection from precipitation, winds and stormy weather. The structural system consists of filigree three-hinged arches in combination with thin tension cables eliminating thrust at the supports.
The roof is stiffened by corrugated metal decking and by a horizontal ring beam around the perimeter. Two rows of operable large skylights provide natural light and additional natural ventilation.
Not only the local ice hockey club ELV Tornados Niesky has a new home ground in this modern, spacious ice stadium with its dome-like roof. The ice rink offers great opportunities for the public – including schools – to ice skate. The city of Niesky is proud that the venue was greatly accepted by the public: In the first year of operation, the stadium was used by over 44.000 visitors (see attached documents).
Due to the proximity to the adjacent swimming pool, the complex is also utilized in the summer, including changing rooms, kiosk and restrooms. The ice rink area offers for possibilities for inline-skating, beach volleyball, etc.
The attractive new venue creates a prestigious feature for the city of Niesky, continuing its long ice rink tradition.

read more...
Institute of Flight Guidance, DLR Braunschweig

The Institute for Flight Guidance’s building #117 had to be renovated due to fire safety and energy conservation.
The design of the new façade derives from the old design. Vertical colored elements that act as a guidance for the external sun shading elements give the building a new appearance.
Additionally, the interior was renovated to meet today’s standards.

read more...
Fallersleber-Tor-Bridge, Braunschweig

The goal of the design was to preserve the form and dimensions of the historic suspended chord beams for the motorway bridge but, on account of the increased span, to add inclined supports, thus forming a frame system. An additional aim was to allow pedestrians to experience the bridge. For this reason, the pedestrian areas were developed by reversing the suspended chord beams into an arch from which a light steel walkway is hung. The inner side of this walkway is supported by the beams of the motorway bridge The bridge thus results from the reversal of two complementary structural systems.

read more...
Climbing Wall Braunschweig

The climbing wall in Braunschweig’s city center (Güldenstr. 39C) is an ideal location for sports climbing.
Schulitz Architects enlarged the climbing area by 170 m² (left part of the wall) and added a platform extending over the adjacent moat.
A roof and a lighting system enable climbing during rain and in the evening hours.

More information:
https://www.davbs.de/klettern/kletterwand/
https://www.facebook.com/davbs.de/

read more...
Elevated Walkway in Berlin

The new elevated walkway spans over the Friedrich-Olbricht-Damm and connects the two building complexes with a light-weight truss construction.

The required opening of 9 m height for heavy duty vehicles was achieved by only lifting the floor plate, resulting in a cost-effective and attractive design.

read more...
Ice rink in Bruneck / Italy

Due to its distinctive design, the new sports complex is a new landmark for the city of Bruneck.
The sports complex consists of two ice rinks, one for ice hockey and the other for training purposes, as well changing rooms, VIP-Areas and catering facilities.
The design of the complex with its facade and soft curvature presents itself as uniform building in spite of various different incorporated functions.
The choice of wood as the main material for the roof structures and the facade reflect the areas tradition for wood.

read more...
Offices for Eintracht Braunschweig

The renovation and modernization works transformed the existing stadium into a modern complex for professional sports, including football for the local club „Eintracht Braunschweig“, American football for the „Braunschweig Lions“, as well as athletic competitions on national and international level. Schulitz Architekten won the architectural competition in 2006 with an convincing urban concept including the modernization of the main stands and a rectangular office building for the local club “Eintracht Braunschweig”.
The new office building incorporates a fan shop, a restaurant and the offices for the local club “Eintracht Braunschweig”.
The vertical external sun shading elements not only give the office building a unique identity, but also prevent solar energy gains in the building. The sunshading concept in combination with further energy-saving concepts minimize the energy consumption of the building.

read more...
Central bus station, Haldensleben

The new central bus station in the town of Haldensleben gracefully fills a void that gives shape to what had until recently been an abandoned site in front of the main railway station.
The requirement for sheltered links between bus stops and local traffic management regulations pointed to an enclosed structure. The architects however thought differently and their final design cleverly achieves a very open structure that adheres to the design brief. A semi elliptical roof supported by slender steel sections, rectangular in plan, has such a light footprint that local residents and travellers affectionately refer to it as being like a UF0. The internalenclosed space has been landscaped and become a popular gathering space not only for commuters but also local residents.
A clever additional touch has been provided by semi enclosed seating areas that offer some privacy. The structure is extremely light, economical and was pre-fabricated and easily erected on-site.

read more...
1 2 3 4 5 6 7