Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

International Competition - Beijing 2022 Winter Olympics


Ice Rink Niesky

Umbau und Überdachung


Ice Sports and ball games hall, Dresden

This new building combines highly heterogeneous user requirements in a compact form and links the existing forms of the landscape with the urban facilities. The landscape flows through the building, as it were, making it part of the topography. Through its “waist-lined” shape that is consistent with both the construction and the function (floor, ceiling and walls are convexly curved), the centrally placed foyer forms the starting point for the exciting internal circulation.
The volume of the building is reduced by the compressed layout of the three halls. The spectator stands in the halls extend into the ice training area, with the foyer placed above. In addition, the hall for ball games extends above the entire area of the central functional rooms and building services.

read more...
Athletics- and Judo Hall for Olympics, Leipzig

In conjunction with Leipzig’s application to host the 2012 Summer Olympics, Schulitz Architects designed a sports hall for athletics and judo for standard use and swimming / waterpolo during the 2012 Olympics.

read more...
City-Karree, Neubrandenburg

The historic old town of Neubrandenburg is characterised by a pattern of rectilinear block edge development, consisting mostly of residential accommodation and, along the more major streets, shops on the ground floor level. However, these shops are being negatively affected by competition from new shopping centres in the outlying districts. In response to this situation, a specialty store was to be planned on an incomplete block along the city walls between Turmstrasse and Neu-
torstrasse, in order to provide a centre that would attract passing customers for the shops. Our design completes the block along Neutorstrasse while maintaining an appropriate distance from the Neutor. A single-storey building placed in the interior of the block restores the street space of the Ringstrasse (ring road). The second level of the specialty store is placed on top of this volume. This storey, elliptical in shape, is separated from the
block perimeter with a low A/V relationship and, reflecting its special function, has a special form, without, however, abandoning the fundamental urban planning principle.

read more...
Bridge across the Ziegel Lake, Schwerin

The goal is always to give each structure a special identity of its own, despite keeping the expenditure low in terms of material and energy. That is to say, the structure should be designed in such a way that nothing must be added to it and nothing can be taken away from it, while still ensuring that it exudes a special quality.In the case of the opening bridge over the Ziegel Lake we took this principle to the limit. We dispensed with the usual counter-weight structure for raising a bridge generally found in bascules or drawbridges. By separating it into two pedestrian bridges and a bridge for motorised vehicles, and connecting these by means of a transmission system, the pedestrian bridges itself become the counterweights for the motorised traffic bridge and vice-versa.

read more...
Trade fair hall 27/28, Hannover

After the wide-span EXPO 2000 halls that were designed with a view to potential additional use for concerts and sports events, the DMAG wanted a hall that would be used exclusively for trade fair purposes, with columns set at moderate distances apart. The main concern was cost efficiency in both the construction and running of the building. Despite its simple construction and the low cost, our project can still be associated with the formally ambitious new generation of DMAG
halls. As construction, lighting, and ventilation have an impact on each other, the placing of the columns and the form of the trusses was developed integrally from the lighting and ventilation technology so as to achieve maximum performance at minimum cost.

read more...
Football stadium, Cologne

The aim was to create an ideal form, both in plan and elevation, for a stadium in terms of optimised visibility. All the seats are within a radius of 90 metres from the centre of the pitch, i.e. not more than 150 metres from a corner flag. This means that the number of spectators on the more popular long sides of the stadium can be maximised. The result is a stand with a dynamically curved structure that is further strengthened by the line described by the roof, which is conceived according to the principle of the spoked wheel. This line, which lies above the tree tops, aims at achieving harmony with the forms of nature and thus preserves a characteristic of the former stadium. The old inclined flood light masts are replaced by a less obtrusive system that is integrated into the roof structure. By means of an inner transparent surface of UV- permeable ETFE foil the roof is intended to solve the critical problem of how to encourage the growth of the grass on the pitch. Up to now, this problem has led in other stadiums to replacing the lawn several times during one season or to other excessively technical measures such as moving the entire pitch out of the stadium or installing electrically operated UV lighting systems.

read more...
Connections between the halls, Hannover

The guiding image here was that of a floating glass pane that makes its presence known only through the absolutely minimized construction and technical elements, as the connections between the halls at the scale of the pedestrian ought not to attempt to compete with the highly expressive large-scale halls; the effect of the connections should result solely from the logic of their construction. On account of the connections and the short distances to the existing halls, the supporting columns are shifted inwards, so that the eaves edge appears just as a line and no conflict arises between the columns and the existing buildings. The structural grid of the adjoining buildings was applied to the connections in such a way that conflicts at the connecting points could be avoided and the connections correspond to the halls

read more...
Akademie, Magdeburg

The office Schulitz Architects was commissioned to transform an old building from 1838/39 into an academy for performing arts. One of the building’s highlights as an auditorium in the upper floor with a retractable roof.

read more...
University library II, Braunschweig

Rather than negating the context of this former barracks site with a solitary building, the library is intended to pick up on the existing urban fabric and create a new quality through its special position alone. The library with its important communal function emphasises its special position by dividing up a strip of green space so as to define a sequence of spaces. By elevating the two upper floors above ground level, the axial visual relationships are preserved. A vertical circular opening in the building even allows an existing tree to be retained and integrated into the design concept. In contrast to libraries where the book stacks are clearly separated from the reading area, in this case the workplaces are placed directly beside the books. The elongated form of the building allows evenly lit workplaces. On the west side there are standard working areas, while on the east side small study carrels project out from the façade, creating areas where people can work in seclusion. Transparency and openness offer the library users a bright and friendly atmosphere.

The building, which is a steel composite structure with concrete fill, exemplifies lightweight elements, short construction times, low costs, good fire safety, and high flexibility in assembly.

read more...
Panoramic Lift, Königstein

Königstein Fortress stands on the cliff of the same name, 240 metres above the River Elbe and the town of Königstein, in Saxon Switzerland. The fortress area is a protected historic monument. There was a need for a lift from the present-day car parking level to the case-mate and the level of the battlements. By minimising all the building elements, the design treats the fortress monument with the greatest possible respect, without yielding any of its independence. On the contrary, the special construction is new and was a challenge in
terms of both design and execution. The technology is for the most part left visible, so that the visitor can see how the lift functions. The ‘hoistway’ consists of only 2 supporting tubes
that, along the entire height, serve to hold the guiding tracks for the lift cabin and the counter-weight as well as the pulley in the ‘shaft head’.

The tubes, set 5 metres in front of the fortress wall, are fixed by means of compression and tension rods anchored in the rock and connecting bridges at the stops. The utmost performance in terms of steel construction lies in the minimal vertical tolerances of up to 10 mm. From the glassed-in lift cabin, visitors have a view of the cliffs at the side and the landscape.
Reflection-free glass and the minimized structure increase the degree of transparency. A roofed entrance area offers protection against the weather and small-scale erosion of the fortress cliff. The first station is at the level of the emplacements, where the technology of an historic transport lift can still be seen today. An opening in the fortress wall is reactivated as an access point for the new lift. The existing historic technology is integrated into the design of the museum laid out in the interior. The upper station of the lift serves the fortress plateau at the level of the battlements.

read more...
1 2 3 4 5 6 7