Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

International Competition - Beijing 2022 Winter Olympics


Ice Rink Niesky

Umbau und Überdachung


Industrial plant for Frerichs Glas, Verden

The production plant for Frerichs Glas is a continuation of the kind of minimised constructions we had already designed for trade fair halls 8/9 and 27 in Hanover. Here, too, the aim was the integral development of concepts for construction, lighting, ventilation, and energy technology. Over a design period of several years, involving many changes to the floor plans and production technology, the concept showed itself to be flexible and sustainable. The column grid and the line of the crane track in an existing building determined the width of the new building and the position of the columns in it. Despite these constraints, we achieved a consistent overall structural concept

read more...
Lift Meissen

A modest pavilion provides an area protected from rain and wind, with space for all ancillary functions. It is not heated, but is protected against frost. Travelling in the glazed cabin of the inclined lift offers an experience of the sce-nery as soon as the cabin emerges from the pavilion and moves, hovering above the slope, in the direction of the castle walls. Practically without touching them, it stops just short of the walls so that you enter the town through the battlements without the need forany further interventions in the historicfabric. The upper arrival platform thus consists of only a door system and a threshold.

read more...
Arena Krakau

The new multi-purpose hall sits in the presentday landscape of the Aviation Park. Despite the sizable building volume and the 5000 car parking spaces required, interference in the natural landscape was to be kept to an absolute minimum. The project was therefore integrated in ist setting as a freestanding building in a way that recalls Cracow’s traditional Kopiec landscape and conceals the car-parking spaces. The latter, along with the ancillary functions of the arena, were placed in an artificial hillock that the spectators walk up in order to reach the main entrances. From the entrances, one arrives in aspacious foyer that accommodates the evening box office, cloakrooms, and sanitary facilities. The foyer then tapers, like the stream of visitors, in the direction of the stands and the staircases. The asymmetry of the foyer is matched by the
asymmetrical character of the seating tiers for the public. This layout allows the stage to be sensibly positioned to suit the different uses, ranging from theatre productions to sporting events, and optimises the audience’s view of the stage.

read more...
Vallourec & Mannesmann office building, Düsseldorf

While it augments the form of the massive existing building, the new building also demonstrates its individuality by seeking to engage in a dialogue between heavy and light materials and old and new concepts. In addition, the new building, which uses a skeletal frame system, meets the corporate identity goals of the Vallourec & Mannesmann company by demonstrating the potential and possible uses of their steel hollow sections.

read more...
Family and sports swimming pool, Gifhorn

In spite of a very narrow building site between the exiting swimming pools and the railway tracks, Schulitz Architects delivered a persuasive design regarding the functional requirements and the urban context.
Changing rooms and lavatories are situated next to the railway tracks, schielding the recreational areas from noise disturbance due to passing trains.

read more...
Ice arena, Wolfsburg

Two aspects determined the design of the ice-arena: an extremely tight budget and an even tighter schedule. The project was commissioned to our office in January while construction had to start in March at the end of the ice-hockey season and had to be finished in August ready for the new season.

The building meets the standards of the DEL, the premier German ice hockey league, and thus fulfils all requirements of 4500 seats and the corresponding catering and VIP-services.
Experience gained during the construction of the World Cup Soccer- arena in Hanover allowed us to meet all deadlines and the budget of € 7.5 million, using as much off-site prefabrication as possible, not just for the metal roof and facade structure but also for the concrete substructure and stands.

read more...
Living Steel, India

The project represents a building system using steel for the main structure, emphasizing sustainability and adaptability to different and changing needs. On the basis of a rectangular building with a footprint of 316 m², all features of the method are demonstrated:
– Innovation in steel construction and assembly
– Integrated sustainable ventilation and HVAC-concept
– Flexibility of room sizes and room organization
– Repeatability of the building and response to urban functions (adjustment of ground floors)

read more...
HDI-Arena, Hannover

The HDI-Arena in Hanover, formerly the AWD-Arena/Niedersachsenstadion, was one of the stadia to host the FIFA World Cup 2006 in Germany. Originally built between 1952 and 1954 on the ruins of the city after the Second World War, the complex has been transformed from a multipurpose stadium to a “dedicated” football stadium. Following an international architectural and engineering competition held in 2000, the key feature of the winning project is a roof separated into two concentric segments: an opaque outer one with metal decking and a transparent inner part consisting of a steel cable structure covered with a single layer of ETFE (Ethylene Tetrafluoroethylene), allowing ultraviolet light to transmit and allowing the natural growth of the turf without the utilization of specific energy intensive UV-Lighting systems.

read more...
Administration centre, Hannover 96

After the construction of its stadium, Hannover 96 football club decided to concentrate all its business areas in immediate proximity to the main stadium entrance. From the viewpoint of town planning, an important concern was that the size of the building volume should be restricted so as not to impinge upon the park landscape. To meet these conflicting demands, we responded to the shape of the site between the stadium entrance and the round form of the stadium with a compact triangular building. To reduce the length of the building, and as a reference to the rounding of the stadium, we decided against using expressive pointed corners.

read more...
Sports complex, Gifhorn

In the course of revamping its sports field, the MTV Gifhorn acquired three mobile stands that were no longer being used. A roof was to be designed for them – within the framework of an extremely limited budget. Despite these constraints, the clients insisted upon having architectural quality and wanted a building that
would provide an image for the association. A number of design proposals with light mem-brane roofs ultimately proved too expensive, so the final design is based on a simple additive principle in which 20 suspended and tied-back frames project above the small stands.

read more...
1 2 3 4 5 6 7