Offices for Eintracht Braunschweig

Büro- und Verwaltungsbau mit Fanshop und Kassen


Vallourec & Mannesmann office building, Düsseldorf

Erweiterung Bürogebäude - Extension office buiding


Institute of Flight Guidance, DLR Braunschweig

The Institute for Flight Guidance’s building #117 had to be renovated due to fire safety and energy conservation.
The design of the new façade derives from the old design. Vertical colored elements that act as a guidance for the external sun shading elements give the building a new appearance.
Additionally, the interior was renovated to meet today’s standards.

read more...
Offices for Eintracht Braunschweig

The renovation and modernization works transformed the existing stadium into a modern complex for professional sports, including football for the local club „Eintracht Braunschweig“, American football for the „Braunschweig Lions“, as well as athletic competitions on national and international level. Schulitz Architekten won the architectural competition in 2006 with an convincing urban concept including the modernization of the main stands and a rectangular office building for the local club “Eintracht Braunschweig”.
The new office building incorporates a fan shop, a restaurant and the offices for the local club “Eintracht Braunschweig”.
The vertical external sun shading elements not only give the office building a unique identity, but also prevent solar energy gains in the building. The sunshading concept in combination with further energy-saving concepts minimize the energy consumption of the building.

read more...
Vallourec & Mannesmann office building, Düsseldorf

While it augments the form of the massive existing building, the new building also demonstrates its individuality by seeking to engage in a dialogue between heavy and light materials and old and new concepts. In addition, the new building, which uses a skeletal frame system, meets the corporate identity goals of the Vallourec & Mannesmann company by demonstrating the potential and possible uses of their steel hollow sections.

read more...
Administration centre, Hannover 96

After the construction of its stadium, Hannover 96 football club decided to concentrate all its business areas in immediate proximity to the main stadium entrance. From the viewpoint of town planning, an important concern was that the size of the building volume should be restricted so as not to impinge upon the park landscape. To meet these conflicting demands, we responded to the shape of the site between the stadium entrance and the round form of the stadium with a compact triangular building. To reduce the length of the building, and as a reference to the rounding of the stadium, we decided against using expressive pointed corners.

read more...
DATEV service centre, Nürnberg

The design of a new service centre was intended to bring with it an improvement to the heterogeneous and rather disordered industrial and commercial district. An existing elongated DATEV building that dominates the immediate surroundings became the starting point of the organisational concept: four long blocks and a tower building that not only form an ordered structure of buildings but also create a public urban space. In functional terms, all these slabs are connected with each other on three levels (basement, ground floor, and first floor). The connections consist of corridors, vertical cores, and bridges, forming a continuous network. The construction costs for the multi-storey blocks were kept low by using an economical precast concrete building system, while for the single-storey buildings a light and flexible composite steel system was employed. A filigree sun protection and maintenance envelope provides the formal connection between the different types of construction as well as helping to reduce heat loads and glare in the workspaces. Omitting suspended ceilings made it possible to exploit the thermal storage capacity of the building, thus reducing both construction costs and operation costs. During the day the concrete structure absorbs heat loads, while at night this heat is removed by cooling through ventilation. In the second construction phase this concept was further refined.

read more...
Architecture workshop, Braunschweig

As the result of a change made in the street alignment, the development of this site represented an impossible challenge for more than 30 years. The unusual shape of the site, a double triangle, led to formal and legal hurdles that could only be overcome by employing innovation. Ultimately the success of the building is based on an expressive form that exploits a generally unfavourable situation. Thanks to the careful selection of materials, the building engages in a dialogue with the surrounding buildings and green spaces. The rectangular bays of the ventilated, hung ceramic tile façade along the street on the north side reflect the neighbouring brick buildings and the high-rise buildings opposite. The glass façades looking towards the green areas on the south and west are a response to the requirements of working and living. A long slab facing the street completes the urban block. Instead of negating the surroundings, the modern materials and the form of the building harmonise with the urban context. This building won awards not only for its modern steel construction but also for its excellent urban renewal qualities.

read more...
CIM, Braunschweig

For a building containing high-technology, a light construction with a minimal use of material was chosen over traditional or monumental techniques. Despite the differences in room height requirements of 11 m for the machine hall and 3.75 m for the laboratories, an overall cubical structure with one consistant but variable facade system was planned.

read more...