Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

International Competition - Beijing 2022 Winter Olympics


Ice Rink Niesky

Umbau und Überdachung


All-purpose Sports Complex, Erlangen

The city of Erlangen intends to build a new sports complex adjacent to a nature conservation area.
The new complex shall include a multi-functional gymnasium for 3000 spectators, bouldering/climbing facilities, office spaces and a university complex for reseach in the profession of sports.
The design of Schulitz Architects incorporates all functions in a compact building, which not only fits perfectly to the urban context, but also reduces overall energy consumption of the complex.

read more...
New Bridges, Berlin

Schulitz Architects designed two bridges in the design competition. One of the bridges was awarded with the first prize.
The bridges were designed as a “family” with a similar structural system and corresponding materials (monolithic exposed concrete with self cleaning surfaces).

read more...
Arena Fonte Nova, Salvador da Bahia, Brazil

The ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA is a great example for a multi-purpose stadium.
The stadium is not only an exceptional venue for football matches and the upcoming World Cup 2014, but also offers an amazing space in the southern opening for various events, such as concerts and parties.

In 2008, the federal state of Bahia (Brazil) asked in an international design competition for proposals to reinvigorate the partially collapsed inner city stadium of Salvador da Bahia. The 1st prize in this competition was awarded to the architects SCHULITZ Architekten, located in Germany, in collaboration with TETRA Arquitetura from São Paulo / Brazil.

In keeping with the tradition of Brazilian stadiums, the footprint of ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA has the shape of a horseshoe with a large opening in the southern part of the stands. The traditional form in combination with modern stadium design aspects results in a sustainable building: The opening not only provides optimal air flow into the stadium bowl and simultaneously establishes a direct relation to the adjacent inner city lake, but also permits the use of the stadium for multi-functional activities: Concerts, theater presentations and various other events can take place in the covered space within the opening without conflicting with the pitch during the football season.
A bridge-like restaurant floats above the opening giving visitors a unique experience with views over the pitch and the lake at the same time.

The architects designed the ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA´s roof structure in collaboration with RFR, Stuttgart. An innovative design of a spoked wheel system with a membrane that is pierced by the connecting vertical struts and is located between the upper and lower tension rings minimizes the use of material in an unseen manner: the weight of the roof structure is only
45 kg / m ², making it one of the world’s lightest stadium roofs ever.
The roof structure’s optimised geometry is the key to fulfil the roof’s multiple functional requirements (sight lines, solar protection, drainage and wind loads).

The façade was designed using horizontal shading elements with varying inclinations depending on the façade’s orientation provide sun protection whilst maximizing daylight use.
Furthermore, the use of rainwater reduces water consumption, the former stadium’s concrete was recycled and used as building material, the stadium’s energy consumption was minimized, the construction process was organized in a sustainable manner and the material’s primary energy consumption was considered in the design process.
The architect’s sustainable design for the new stadium ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA in Salvador received the LEED Certification in Silver in February 2014.

After 4 years of planning and construction the new ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA was officially open on April 7th 2013 staging the football match between local rivals Bahia and Vitoria.
The new football stadium has a capacity of more than 50,000 seats. The arena staged six FIFA World Cup matches in 2014. Also, the International Olympic Committee chose the ARENA FONTE NOVA to carry out the Olympic Football tournament in 2016.

In 2015, the ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA received the IOC/IAKS 2015 Silver Medal, the highest award in the category “Stadia”.

Copyright images: Bildrechte: Schulitz Architekten, BAPRESS, Manu Dias (AGECOM/GovBA), ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA

read more...
Ice rink, Schierke

The existing ice rink in Schierke is with its history, architecture and location has become a landmark for the city.
The design of Schulitz Architects respects the heritage of the site and complements the existing ice rink with functional buildings and a new roof for modern ice scating events.

read more...
Indoor swimming pool, Stuttgart

The new sports swim stadium combines the usage requirements for a compact solitaire with convenient A/V ratio. The cubic volume contains an almost square simming pool with grandstand, sports pool and diving pool. The changing area an foyer are located on the eastern side of the building. Developed from the optimal structural behavior of the roof structure, the roof plane making a wavy contrast to cubic appearance of the building.

read more...
Eintrachtstadion, Braunschweig

The renovation and modernization works transformed the existing stadium into a modern complex for professional sports, including football for the local club „Eintracht Braunschweig“, American football for the „Braunschweig Lions“, as well as athletic competitions on national and international level.
Schulitz Architekten won the architectural competition in 2006 with an convincing urban concept including the modernization of the main stands and a rectangular office building for the local club “Eintracht Braunschweig”. The design incorporates all stadium requirements in the professional sports business. Apart from to a new covered distribution platform with concession stands for football fans and an area for VIP guests, the design also offers new press areas, a business lounge for approx. 1600 guests and 20 skyboxes.
The business lounge level and the skybox level are connected by an open space, allowing great views from one level to the other, as well as a generous view over the stadium‘s entry plaza. The vertical external sun shading elements not only give the stadium a unique identity, but also prevent solar energy gains in the building. The sun-shading concept in combination with further energy-saving concepts minimize the energy consumption of the building.

read more...
Lentpark, Cologne

Cologne’s new ice and swim stadium Lentpark accommodates two ice rinks, an indoor swim centre with a variety of pools, a sauna, an outdoor natural water swimming pond and a restaurant. An elevated ice skating track, unprecedented in Europe, runs as a round circuit through every part of the building providing exciting views inside and outside. An intelligent cross-linking of the building services allows for the seemingly contradictory climatic requirements of an ice and swimming facility to operate in an energy efficient manner, making it the first ice sports facility in the European Union’s Green Building Program.
The principal design concept of the stadium is a completely transparent triangular form which unites the different parts of the building in both a functional and aesthetic fashion. On the north-west side lies the 1,800 square meter ice rink. On the south-east side the lap pool and recreational pools can be found. The entrance hall is centrally located and functions to divide the buildings main elements: water and ice.
All areas combine a gross floor area of 12000 square meters. The park-like landscaped outdoor area offers a natural water pool as well as a relaxation area.
Schulitz incorporates innovative solutions for the energy and water supply in the facility. Contradictory needs of hot and cold elements are united by cross-linking the building services and thereby minimizing operational costs. Thus the waste heat from the ice rink’s cooling devices is used for heating water. An on-site well provides water for the swimming pools, the sanitary facilities and the ice preparation. The roof is equipped with a vast solar power system. Economical aspects were taken into consideration while planning the roof structure; the modular building method aligned with prefabrication kept building costs low.

read more...
EgeTrans – Arena, Bietigheim

The knowledge acquired during the planning of the ice rink in Wolfsburg and der ice rink in Cologne is being implemented in the new design for an ice rink in Bietigheim-Bissingen, close to Stuttgart, in Germany.
The entrance of the round ice rink is orientated to the south-east, defining a generous space used as an entrance area between the new ice rink, the old ice rink, and the neighboring swimming pool.
Due to the proximity to the old ice rink, both ice rinks are easily accessable. Furthermore, new energy efficient ice technology sutuated in the new ice rink can be used to in the old ice rink.
The ice rink is designed for a capacity of 4.500 spectators, which is required to comply with the German icehockey league standards.
Due to the round form of the ice rink, the ratio of the facade and the enclosed volume is minimized, thus preventing energy losses through the facade reducing overall energy consumption.
The design of the building‘s roof structure was optimized to reduce the steel consumption to a minimum with only approx. 65-70kg/m2.

read more...
Glass roof over public space, Wolfsburg

The design of the new Porschestraße was aimed at giving continuity and calm to the fragmented appearance that had resulted from disparate, obliquely angled buildings inserted along it. Our design is part of this focus on continuity. A glazed roof level is carried by upward soaring steel ‘tree columns’. These ‘tree columns’ continue the rows of trees on the street, yet through the change from natural to artificial trees set a special accent.

read more...
Central bus station, Esslingen

The city of Esslingen was interested in connecting all bus stops under a single roof in order to achieve a weather-protected interchange from bus to bus.
Schulitz Architects designed a linear roof system with minimal height respecting the historic railway station. In spite of the dynamic form of the roof with variations in height, all glass panels are rectagular, thus minimizing the construction costs.

read more...
1 2 3 4 5 6 7