Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

International Competition - Beijing 2022 Winter Olympics


Ice Rink Niesky

Umbau und Überdachung


SAP-Arena Munich / Ice rink for Red Bull Munich

Schulitz Architects was selected as one of eight international architectural offices in the design competition for the new SAP Arena in Munich’s Olympic Park.
Our design proposal strives for perfect functionality and exciting spatial experiences. The 11,500 spectator capacity arena with VIP-Areas and Skyboxes hovers over a series of three cascading ice rinks.

read more...
Ice Oval for Beijing 2022 Olympics

Schulitz Architects was one of the three finalists in the international competition for the 2022 Winter Olympics ice skating complex in Beijing, China, which comprises a 400 m speed skating track and additional ice skating areas.

In the proposed design, the Olympic Park’s existing landscape of hills and winding paths is extended to situate the new sports facility. It is located on an elevated podium within this hilly park landscape clearly visible from the surrounding areas. The landscape’s generous gestures welcome and invite the visitors, and accompany them inside the arena. The building complex combined with the surrounding landscape evolve to a place of individual identity and offer great opportunities for everyone. The distinctive triangular form derives from the inner organization, resulting in an iconic building, a new heart for Beijing’s Olympic Park.

The 400 m ice oval with its 12,000 spectators as the main Olympic venue is augmented by an additional ice hockey field and the new main attraction after the Olympic Games: an elevated ice skating track. The new elevated ice rink gives the public the opportunity to experience ice skating on a new level, promoting China’s “300 Million People Playing Sports on Ice and Snow” program. The ice skating track offers fantastic views of the inside and of the surrounding landscapes and landmarks.

A restaurant area on the top level with views into the Olympic ice oval, ice hockey rink and the elevated ice skating track complements the experience.

The design of the roof and facade follows sustainable aspects according to LEED Gold certification standards: The external horizontal louvre system illuminates the interior without allowing direct sunlight to enter. At the same time, the visitors on the elevated ice skating track have the opportunity to experience the views of the outside landscape. The roof’s skylights are oriented to the north, illuminating the ice oval and auxiliary hall with indirect sunlight. Solar panels on the skylights provide electricity.

At night, the building is lit up with LED technology, allowing the building to glow in various colourful moods according to the current event.

The design’s optimized flexibility of use, the ondulating landscape design, the highly efficient building envelope and its implementation in the urban context resulted in a top prize in the international competition.

read more...
Ice Rink Niesky

The former roofless outdoor ice rink, which was part of an existing landscaped recreational swimming complex, needed to be replaced due to old technology and a chilling unit that did not comply to current regulations.
Due to a tight budget, the city of Niesky was interested in a new ice rink with a roof, but without a facade, leaving the ice-rink exposed to outdoor conditions (humidity, temperature, etc). This solution is low in investment and operational costs because the facility can operate without energy consuming air-conditioning technology.
However, the main issue of covered ice rinks without a facade is fog and condensation due to moist air entering the ice rink that condenses over the ice. The condensation issue mentioned above, the goal to minimize the use of material, as well as the wish for natural lighting led to our design proposal: an cathedral-like roof using arched beams with a maximum height of 15 m in the center and 6 m around the perimeter.
The dome geometry maximizes the volume of air in the arena, hence reducing condensation in the arena to a minimum. The approx. 3600 m² roof appears to be floating freely while spanning 41 m, covering the ice rink and the adjacent stands, and giving protection from precipitation, winds and stormy weather. The structural system consists of filigree three-hinged arches in combination with thin tension cables eliminating thrust at the supports.
The roof is stiffened by corrugated metal decking and by a horizontal ring beam around the perimeter. Two rows of operable large skylights provide natural light and additional natural ventilation.
Not only the local ice hockey club ELV Tornados Niesky has a new home ground in this modern, spacious ice stadium with its dome-like roof. The ice rink offers great opportunities for the public – including schools – to ice skate. The city of Niesky is proud that the venue was greatly accepted by the public: In the first year of operation, the stadium was used by over 44.000 visitors (see attached documents).
Due to the proximity to the adjacent swimming pool, the complex is also utilized in the summer, including changing rooms, kiosk and restrooms. The ice rink area offers for possibilities for inline-skating, beach volleyball, etc.
The attractive new venue creates a prestigious feature for the city of Niesky, continuing its long ice rink tradition.

read more...
Climbing Wall Braunschweig

The climbing wall in Braunschweig’s city center (Güldenstr. 39C) is an ideal location for sports climbing.
Schulitz Architects enlarged the climbing area by 170 m² (left part of the wall) and added a platform extending over the adjacent moat.
A roof and a lighting system enable climbing during rain and in the evening hours.

More information:
https://www.davbs.de/klettern/kletterwand/
https://www.facebook.com/davbs.de/

read more...
Ice rink in Bruneck / Italy

Due to its distinctive design, the new sports complex is a new landmark for the city of Bruneck.
The sports complex consists of two ice rinks, one for ice hockey and the other for training purposes, as well changing rooms, VIP-Areas and catering facilities.
The design of the complex with its facade and soft curvature presents itself as uniform building in spite of various different incorporated functions.
The choice of wood as the main material for the roof structures and the facade reflect the areas tradition for wood.

read more...
All-purpose Sports Complex, Erlangen

The city of Erlangen intends to build a new sports complex adjacent to a nature conservation area.
The new complex shall include a multi-functional gymnasium for 3000 spectators, bouldering/climbing facilities, office spaces and a university complex for reseach in the profession of sports.
The design of Schulitz Architects incorporates all functions in a compact building, which not only fits perfectly to the urban context, but also reduces overall energy consumption of the complex.

read more...
Arena Fonte Nova, Salvador da Bahia, Brazil

The ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA is a great example for a multi-purpose stadium.
The stadium is not only an exceptional venue for football matches and the upcoming World Cup 2014, but also offers an amazing space in the southern opening for various events, such as concerts and parties.

In 2008, the federal state of Bahia (Brazil) asked in an international design competition for proposals to reinvigorate the partially collapsed inner city stadium of Salvador da Bahia. The 1st prize in this competition was awarded to the architects SCHULITZ Architekten, located in Germany, in collaboration with TETRA Arquitetura from São Paulo / Brazil.

In keeping with the tradition of Brazilian stadiums, the footprint of ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA has the shape of a horseshoe with a large opening in the southern part of the stands. The traditional form in combination with modern stadium design aspects results in a sustainable building: The opening not only provides optimal air flow into the stadium bowl and simultaneously establishes a direct relation to the adjacent inner city lake, but also permits the use of the stadium for multi-functional activities: Concerts, theater presentations and various other events can take place in the covered space within the opening without conflicting with the pitch during the football season.
A bridge-like restaurant floats above the opening giving visitors a unique experience with views over the pitch and the lake at the same time.

The architects designed the ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA´s roof structure in collaboration with RFR, Stuttgart. An innovative design of a spoked wheel system with a membrane that is pierced by the connecting vertical struts and is located between the upper and lower tension rings minimizes the use of material in an unseen manner: the weight of the roof structure is only
45 kg / m ², making it one of the world’s lightest stadium roofs ever.
The roof structure’s optimised geometry is the key to fulfil the roof’s multiple functional requirements (sight lines, solar protection, drainage and wind loads).

The façade was designed using horizontal shading elements with varying inclinations depending on the façade’s orientation provide sun protection whilst maximizing daylight use.
Furthermore, the use of rainwater reduces water consumption, the former stadium’s concrete was recycled and used as building material, the stadium’s energy consumption was minimized, the construction process was organized in a sustainable manner and the material’s primary energy consumption was considered in the design process.
The architect’s sustainable design for the new stadium ITAÍPAVA ARENA FONTE NOVA in Salvador received the LEED Certification in Silver in February 2014.

After 4 years of planning and construction the new ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA was officially open on April 7th 2013 staging the football match between local rivals Bahia and Vitoria.
The new football stadium has a capacity of more than 50,000 seats. The arena staged six FIFA World Cup matches in 2014. Also, the International Olympic Committee chose the ARENA FONTE NOVA to carry out the Olympic Football tournament in 2016.

In 2015, the ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA received the IOC/IAKS 2015 Silver Medal, the highest award in the category “Stadia”.

Copyright images: Bildrechte: Schulitz Architekten, BAPRESS, Manu Dias (AGECOM/GovBA), ITAIPAVA ARENA FONTE NOVA

read more...
Ice rink, Schierke

The existing ice rink in Schierke is with its history, architecture and location has become a landmark for the city.
The design of Schulitz Architects respects the heritage of the site and complements the existing ice rink with functional buildings and a new roof for modern ice scating events.

read more...
Indoor swimming pool, Stuttgart

The new sports swim stadium combines the usage requirements for a compact solitaire with convenient A/V ratio. The cubic volume contains an almost square simming pool with grandstand, sports pool and diving pool. The changing area an foyer are located on the eastern side of the building. Developed from the optimal structural behavior of the roof structure, the roof plane making a wavy contrast to cubic appearance of the building.

read more...
Eintrachtstadion, Braunschweig

The renovation and modernization works transformed the existing stadium into a modern complex for professional sports, including football for the local club „Eintracht Braunschweig“, American football for the „Braunschweig Lions“, as well as athletic competitions on national and international level.
Schulitz Architekten won the architectural competition in 2006 with an convincing urban concept including the modernization of the main stands and a rectangular office building for the local club “Eintracht Braunschweig”. The design incorporates all stadium requirements in the professional sports business. Apart from to a new covered distribution platform with concession stands for football fans and an area for VIP guests, the design also offers new press areas, a business lounge for approx. 1600 guests and 20 skyboxes.
The business lounge level and the skybox level are connected by an open space, allowing great views from one level to the other, as well as a generous view over the stadium‘s entry plaza. The vertical external sun shading elements not only give the stadium a unique identity, but also prevent solar energy gains in the building. The sun-shading concept in combination with further energy-saving concepts minimize the energy consumption of the building.

read more...
1 2